Välj rätt matrial

Att välja rätt fritidskläder

När man kommer till vilka kläder man ska köpa så måste man först veta vad och hur man kommer att använda sin kläder och vilka funktioner man mest kommer att prioritera eller behöva. Kommer du oftast att använda kläderna under vanliga skogspromenader så kanske du ska välja lite skönare plagg och som har ventilations möjligheter. Medans om du ska använda dem för att klättra i berg så är nog slitstyrka och praktiska detaljer det viktigaste samtidigt som du bör ha mer eller mindre funktionellt underställ beroende på kyla och graden av fysisk aktivitet. Jagar du och ska sitta stilla en hel dag och det kanske både regnar och blåser så är vattentätheten det viktigaste och att de samtidigt är varma. Att välja rätt kläder för ändamålet är alltså det viktigaste.

Olika material

Som vi tidigare skrivit så finns det en hel uppsjö med olika material som kläder tillverkas i och alla med sina unika egenskaper.

Polyester               

Ett syntetfiber som är det vanligaste materialet i våra kläder. Polyester är slitstarkt och bibehåller färg och form på ett bra sätt. Polyester kan om det sys med vissa tekniker absorberar och transportera fukt på ett bra sätt men upplevs ofta som tätare och ventilerar inte så bra och är inte alltid skönt att ha direkt mot kroppen. Ofta blandar man upp polyestern med bomull för att få en kombination av slitstyrka och sköna kläder.

Bomull

Bomull är en naturfiber som absorberar fukt riktigt bra med torka sakta. Bomullen ökar sin slitstyrka i vått tillstånd men har i övrigt en medelgod slitstyrka. Bomull upplevs ofta som skönt och många tycker rena bomullsplagg är det bästa att ha närmast kroppen. Det är dock inget bra alternativ om man svettas mycket. Bomull kan krympa upp till 10-15%.

Ull

Ull är också en naturfiber som har vissa helt unika egenskaper. Det är bl.a. det enda material som värmer även om det är fuktig Ullen är krusig i sin struktur vilket gör att den binder mycket luft och har därför även bra isolerande egenskaper och stor elasticitet. Ull kan om den inte behandlas krympa ganska mycket men dagens ullkläder är oftast behandlade så att de inte krymper. Ull är inte speciellt slitstarkt. Med tanke på dess egenskaper passar ull bäst som första eller andra lager plagg när man klär sig efter lager på lagerprincipen.

Akryl

Akryl är en syntetfiber och är väldigt likt polyester. Används ofta i stickade mössor.

Polyamid

Polyamid är också väldigt likt polyester och är också en syntetfiber. Polyamid har något bättre bättre slitstyrka och absorberar fukt något bättre.

Coolmax

Coolmax är en typ av polyamid som är strukturellt behandlad för fibrerna har fyra kanaler i stället för traditionellt rund fiber, det gör coolmax fibern extremt snabbtorkande och leder snabbt bort fukt från kroppen.

Condura

Cordura är också en behandlad polyamidfiber som är extremt slitstark för yttre påverkan och nötning. Cordura används ofta på utsatta ställen på ytterplagg där slitage är vanligt. Exempel kan vara benslut och knän på fritidsbyxor och axlar och armbågar på jackor.

Viskos

Viskos tas fram från cellulosan i träfibrer. Viskos är en naturfiber som har många bra egenskaper. Bl.a. Andas det extremt bra och absorbera fukt bra. Det är relativt slitstarkt ungefär som bomull men med skillnad att det blir svårare i vått tillstånd vilket gör att det måste tvättas med försiktighet. Viskos är ett extremt skönt material och bärs med fördel närmast kroppen. Viskos förekommer oftast i blandningar med bomull eller polyester.

Bambu

Bambu är också en naturfiber som transportera fukt bra och torkar snabbt. Bambu har också en naturlig antibakteriella egenskaper och binder inte odörer på samma sätt som många andra fibrer. Bambu är ett skönt material att ha mot kroppen och uppskattas ofta av människor som har känslig hud.

Vikten av att välja rätt

Fritidskläder använd till många olika aktiviteter som kräver olika mycket vad gäller slitage och funktion. Var därför noga med att leta upp de funktioner som du kommer att behöva och som du personligen kommer att behöver. Vad gäller fritidskläder så får man ofta vad man betala för och destor mer funktioner och desto mer avancerade material dina fritidskläder är tillverkade i desto mer kommer det att kosta. Genom denna guide och den information du funnit på denna sida hoppas vi att du har fått tillräcklig med information så att du kan välja de kläder som passa dig och dina aktiviteter. Men det är inte bara kläderna som gör om du kommer att trivas och om du har de funktioner som du kräver. Det är lika viktigt att man klär sig rätt och anpassa sitt klädval utifrån vilket väder det är och vilken fysisk aktivitetsgrad du kommer att ha. Vi råder alltid folk att klä sig efter lagerprincipen, vilket innebär att man har flera olika lager av kläder, oftast tre.