Olika funktioner

Isolerande kläder

I första hand är det jackor och kläder vi använder på överkroppen som vill ha isolerande, detta beror helt enkelt på att vi fryser mer om överkroppen än på armar och ben, av den anledningen att i överkroppen har vi alla våra viktiga organ som får kroppen att fungera. Blir bål och överkropp nerkyld slutar vi snabbt att fungera på ett optimalt sätt. För att ett plagg ska vara isolerande mot kyla, ska kläderna få den kroppsvärmen som vi avgöra, att stanna kvar innanför kläderna. Många gånger tänker man att kläderna ska stänga ute kyla men det handlar egentligen om att stänga inne värmen. För att uppnå detta så försöker man alltid att binda så mycket luft som möjligt i kläderna. Stillastående luft som binds in i kläderna är den bästa isolator som finns. Detta kan man åstadkomma på ett par olika sätt. Antingen genom en tjock jacka eller genom att klä sig enligt lager principen. Fördelen med att använda fler olika lager är flera. Dels så kan du uppnå ett bättre resultat, framförallt om du samtidigt är aktiv och vid vissa stunder kommer att svettas. Men du har också större möjlighet att variera klädseln och anpassa den efter rådande förhållanden, samt att om du klär dig efter lager på lager principen kommer att vara mer rörlig och smidigare passform.

Vindtäta och vattentäta kläder

När det handlar om vattentäta och vindtäta fritidskläder så handlar den till mångt och mycket om kläder som har olika typer av membran som t.ex. Gore Tex. Men man kan också använda sig av traditionella regnkläder i pvc material. Regnkläder i pvc är det bästa man kan ha för att stänga väta ute. Nackdelen med dessa kläder är att de och stänger inne väta och ånga från kroppen, så är du aktiv och svettas eller när det är varmt så kommer du till slut att bli blöt inifrån. Det är för att lösa detta problem som dagens membrankläder har blivit så populära. Membran fungerar så att det har många små hål som inte släpper igenom vatten p.g.a. Vattnets ytspänning men släpper igenom ånga. På detta vi så är kläderna skyddande för vatten utifrån men släpper igenom ånga inifrån. För att veta hur bra olika typer av membra är så finns det en mätmetod för hur mycket kläder släpper in och släpper ut. Hur man mäter detta kan du läsa mer om här………….

Kläder som är vattentäta skyddar också mot vind, membranet i fritid kläderna släpper inte in vind på samma sätt som vanliga tyger. Gore som äger och tillverkar gore tex-membran har tagit fram ett material som är mer anpassat för vindavvisande kläder än det vanliga gore tex membranet och det går under namnet gore windstopper. Skillnaden i stora drag mellan dessa är att windstopper har större hål än de vattentäta alternativet. På detta vis andas fritidskläder med windstopper bättre men är inte helt vattentätt även om det många gånger räcker då det är vatten avvisande.

Ventilerande fritidskläder

Vid många situationer då man använder sig av utpräglade fritidskläder så är man aktiv på olika sätt. Vissa fritidsaktiviteter kan vara riktigt fysiskt krävande och då vill man ha kläder som ventilerar bra och snabbt få bort fukt och värme från kroppen. En stor missuppfattning är att fritidskläder i goretex eller andra membra andas, de gör de förvisso, men man ska då jämföra med gamla hederliga regnkläder. Kläder med membran är alltid tätare och ventilerar sämre än kläder utan membran (utan vissa undantag) Ska du ha kläder där ventilation och absorbering av svett och värme är den viktigaste egenskapen, ska du använda kläder som torka snabbt och enkelt transportera fukt. Det finns egenskaper i olika material som man måste skilja åt när det handlar om denna typ av kläder och det är absorberande och fukttransporterande. Kläder som absorberar behöver inte nödvändigtvis transportera fukt bra. Det finns mängder med olika material som hjälper till att ventilera bort fukt.

Fritidskläder har ofta ventilationsöppningar för att öka förmågan att ventilera bort värme och fukt. Man löser detta enkelt genom att placera dragkedjor som går att öppna, ofta under armarna och på låren.

Slitstyrka

Vi förväntar oss att kläder vi använder på fritiden vid olika aktiviteter ska vara slitstarka och samtidigt skydda oss från yttre påverka samtidigt som de ska ha ovanstående egenskaper. Vi vill samtidigt att de ska vara sköna och följsamma. Kombinationen sköna och slitstyrka är inte alltid lika lätt att frambringa för klädtillverkarna som man kan tycka. Slitstarka material är ofta inte så sköna. Detta löser tillverkarna med att blanda material och lägga en behagligare yta in mot kroppen och en slitstarkare yta/material på utsidan. Framförallt på utsatta ställen som vid byxslut t.ex. Har man valt att klä sig efter lagerprincipen så finns det stora möjligheter att variera sitt klädval med slitstarka ytterkläder och skönare och mer funktionella underkläder. kläder har olika slitstyrka och funtion beroende på matrial. Läs mer om olika matrial i fritidskläder här